torstai 30. toukokuuta 2013

ID jälki - jäljen nosto ja pinnan muutokset

Mehän treenattiin ID jälkeä itsenäisesti :D. Tiistaina käytiin amiksen parkkipaikalla Leenan kans. Kerrankin mullakin oli sen verran vapaa ilta, että ehti jotain. Kessille tehtiin 10-15 esineen jälki. Olisko esineiden väli 1-3m, lähempänä 3m. Ehkä. Näitä on vaikea arvioida varsinkin jälkikäteen. Hajuvesi oli kuivunut kokonaan kun lähdettiin liikkeelle. Ilma oli aika lämmin ja tuuli pyöritteli paikalla jonkin verran. Pohdittiin etukäteen, että kannattaako antaa esineistä loistopalkka vai vaan tavallinen. Päädyin loistopalkkaan eli joka esineellä pysähdyttiin ja nautittiin pätkä maksamakkaraa tuubista. Itse asiassa ohjaajallekin kätevämpää kuin mitkään makkarat tmv.

Kessin työskentely oli ihan eri luokkaa kuin kertaakaan aikaisemmin. Se keskittyi todella hyvin, nenä pysyi koko ajan alhaalla ja se eteni ydinjälkeä pitkin. JA nosti kaikki esineet! Paitsi sitä ekaa, jonka ohi meni jo jäljen nostossa. Eiku nostinhan mä yhden itse. En vaatinut palaamaan siinä kohtaa takas, mutta olin tarkempana enkä antanut Kessin kiihdyttää vauhtia sen jälkeen. Aika hienoa menoa!

Tästä oli hyvä jatkaa keskiviikon ohjattuihin harkkoihin. Siellä aiheena jäljen nosto ja jäljellä olevat alustan muutokset. Vaihdoin taas ryhmää kun sain kyydin. Tultiin Leenan kans vielä myöhässä, mutta hyvin päästiin hommaan mukaan. Jäljet tehtiin Cittarin parkkipaikalle kaupan aukioloaikana. Häiriötä oli riittävästi :). Eikä tilannetta auttanut, että asfaltti oli tosi kuuma ja näytti pölähtävän nätisti, kun Kessi aivasteli ja yskähteli yhdessä kohtaa. Näissä harkoissa käytettiin hajuvettä koko matkan. Näin tulis jatkaakin ja pikkuhiljaa jättää hajuvettä vähemmälle helpoissa paikoissa. Syksymmällä (jos on treenannut kesän) voi jättää hajuveden kokonaan pois ja talvella sitä ei myöskään käytetä.

Ensin tehtiin jäljennosto. Esineen piti olla aika iso. Lähtöhaju annettiin useampi metri ennen jälkeä ja sitten vaan odotettiin mitä koira tekee. Kessihän ottaa hajun hyvin. Koska olin itse kroppa jäljen suuntaan ja Kessi oli asemoitu jälkeä kohti. Joten jäjelle päinhän se lähti. Kessin reaktio jälkeen oli loistava. Nokka liimautui asfalttiin ja lähti ajamaan tosi tarkasti. Väärään suuntaan eka, mutta jäljen alusta käänsi suunnan. Sen jo jäljestetyn pätkän Kessi eteni nokka aika ylhäällä ja nappas jäljen heti siitä, mistä ei vielä ollut ajanut. Parkkiruudun viiva haittas vähän ja siinä nosti nokkaa ja yritti ydinjäljeltä pois. Ja tais bongata esineen silmillään. Mutta itse nosto oli hyvä. Palkkasin maksamakkaralla.

Toinen harjoitus oli vähän pidempi jälki, joka lähti pyörätien asfaltilta, siirtyi heti nurmelle ja jatkui parkkipaikan asfaltilla. Kessi nappas tästäkin lähtöhajun perusteella jäljen tosi hyvin ja ajoi nurmiosion hienosti. Pieniä vaikeuksia oli siirtyä nurmelta asfaltin puolelle. Rotvalli oli aika korkea ja Kessi sahas hetken siinä nurmen puolella. Siitä tiputtautui asfaltille, mutta yritin muka pidellä sitä, että nostais esineen. Ei nostanut, mutta hämmentyi suuresti ja jäi vaan seisomaan ja miettimään. Hetken päästä teki taas pari isohkoa kaarrosta ja siinä tuli jo niin selvä jäljen nappaus, että päätin unohtaa esineen ja antaa mennä. Jäljen ajo oli ihan loistavaa, mutta Kessi ylitti myös kakkosesineen, ajoi aika lailla päältä. Tyhmä kun olin, pysäytin sen tähänkin. Mutta se mitään auttanut, joten päästin aika äkkiä etenemään. Kessi eteni edelleen tosi varmasti. Yhtäkkiä se olis halunnut poistua jäljeltä ainokaisen puun luo, mutta en päästänyt. Muutaman yrityksen ja yskähdyksen jälkeen jatkoi jälkeä ja nosti hienosti esineen. Siis nokkasi esinettä, eihän se vielä oikein ilmaise niitä. Tästä jatkettiin hienosti. Hieman tais jännittää auton ja kärrykatoksen väliin jäljestäminen, mutta niin vain jatkoi matkaa. Katoksen keskivaiheilla Kessi jäi pyörimään autojen väliin. Päättelin, että siinä olisi pitänyt olla esine, mutta sitä ei vaan enää löytynyt. Yhtäkkiä Kessi jatkoi matkaa katoksen loppuun asti, jonne palkkasin sen. Itse asiassa, esine olisi pitänyt olla siinä katoksen lopussa, mutta ei se kyllä siinäkään ollut. Joku oli siis poiminut itselleen hienon metallisen esineen (en ole varma mikä siinä olisi ollut).

Tätä kuulemma tapahtuu parkkipaikoilla yllättävän usein ja ihmiset keräävät itselleen mitä kummallisimpia metallinpaloja. Joten nyt hyvät ystävät, jos näette parkkipaikalla pyörimässä koiria liinassa niin älkää kerätkö kaikkia löytämiänne pikkuesineitä. Ne saattaa olla jollekin toiselle tosi tärkeitä :).

Olin oikein tyytyväinen pikkukelpiin. Se työskenteli jälkeä hyvin, vaikkei nostanutkaan esineitä. Se ei reagoinut liioitellusti mihinkään häiriöön, vaikka varmaan ohiajavat autot ja jäljen yli kävelevät ihmiset vähän ehkä hidastivat vauhtia. Ja ehkä se ei häiriöiden takia nostanut niitä esineitä, vaikkei näkyvästi reagoinutkaan. Itse lupaan, että en enää yritä päteä ja pysäytellä Kessiä esineille. Se kyllä nostaa ne, jotka voi ja pystyy. Rohkeasti vaan omiakin treenejä uusiin ja vaativampiin paikkoihin. Pikkuhiljaa niitä helpompia väliharkkoja unohtamatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti