torstai 9. toukokuuta 2013

ID jälki - asfalttijälki ja maalimies

Toissa viikolla tehtiin pari omatoimista harjoitusta Leenan kans. Kummallakin kerralla oli tuulista ja jotenkin hankalan tuntuiset olosuhteet. Ensimmäisenä päivänä Kessi meni ihan kivasti, pari kertaa poimi esineen silmillään. Toisena päivänä oli jo lähes pelkkää silmien käyttöä. Pienempiä esineitä vaan. Ja hajuveden tarvii kuivua kokonaan.

Tämän viikon treeneissä tehtiin 10-15 esineen jälki puhdistamattomalle asfaltille ja valitsin vielä jäljen tekijäksi henkilön, jolla on pienen pieniä esineitä. Ja niitä ei todellakaan nähnyt silmin. Paitsi sen yhden, jonka edessä seisoskelin hetken. Kessi nosti 5 esinettä eikä menty jälkeä loppuun asti. Siinä nähtiin jo todellista taistelua koiralta. No, alusta asti. Unohduin täydellisesti lähdöstä eli en tajunnut, että se olis meidän vuoro seuraavana. Hain koiran juoksun kans. Pieni hetki kerättiin keskittymistä ennen kuin sain edes valjaita päälle lähdössä. Tässä ei annettu lähtöhajua. Kessi poimi nätisti ensimmäisen esineen (jonka pystyi havaitsemaan silmin). Alku meni kivasti. Nenä pysyi maassa. Esineitä jäi jo tässä vaiheessa, mutta ne jotka nousi, niihin Kessi joutui tekemään tosissaan töitä. Kierteli ja tarkensi todella huolella jokaisen esineen. Yhdessä vaiheessa lähti sinnillä vetämään jäljeltä sivuun. Pitelin liinaa muutaman metrin mittaisena, ettei pääse kauas ydinjäljestä. Muuten olisin mennyt mukaan, mutta sattumalta seisoin ihan esineen edessä ja näin loppuesineen kauempana, joten olin varma, ettei jälki mene sinne. Jonkin ajan päästä Kessi jäi vaan seisomaan ja patsastelemaan. En sanonut mitään, koska koira selvästi mietti mitä tekis. Lopuksi se lähti kiertämään jälkeä mun takaa ja sattui siinä vielä esineelle. Palkkasin tämän ja lopetin siihen.

Kouluttajan kommentteja: Tarkkaillaan, ettei Kessille jää tavaksi hakea esineitä takajälkeen. Mutta silloin tällöin korjauksessa sattuneet sattumat ei vielä ole kovin merkitseviä. Liinan käyttö oli hyvää, tässä vaiheessa pidetään liinalla koira jäljen lähellä, mutta ei ohjailla siitä. Esineet nousi hyvin, ne jotka nousi. Kessin kohdalla ei kannata auttaa, jos koira jää paikoilleen. Jos sen sijaan koira menee selvästi lukkoon eikä tajua enää mitä vois tehdä, niin autetaan kevyesti jäljelle tai viedään vaan pois. Kesken heittäminen ei tässä lajissa oli virhe.

Toinen harjoitus oli hyvin tuore jälki kolmella isolla esineellä ja jäljen tekijä jäi jäljen päähän. Tässä annettiin lähtöhaju. Koiran oli tarkoitus antaa ensin kiertää jäljen päältä ja sen jälkeen antaa lähtöhaju. Kessi vaan ilmaisi jo ensimmäisen esineen. Otin kuitenkin alkuun, annoin lähtöhajun ja hyväksyin esineen vasta sen jälkeen. Kessi lähti kivasti nenä alhaalla etenemään. Harmittavasti seuraava esine oli sen verran korkeakin, että Kessi havaitsi sen jo kaukaa, silmillä. Toisaalta hyvä, näki kouluttajakin tämän Kessin ihan itse keksimän 'etsin esineet silmin ylempää' -keulimissen eli esineelle pyrkimisen takajaloillaan seisten. Tällaista ei olla kuulemma ennen nähtykään. Hienoa. Kolmas esine nousi korrektisti. Kessille siirtyminen asfaltilta nurmelle ei tuottanut kauheasti ongelmia. Hauskasti huomasi koirasta, että maalimies on lähellä, vaikkei koira vielä nostanut nenää. Mutta koko koira heilui keskiruumiista alkaen hännän mukana :). Olipa penikalla kivaa.

Tällasia vois tehdä silloin tällöin. En kuitenkaan halua usein, koska etenemä jäljellä on muutenkin vetoa eteenpäin. Sitä ei tarvita lisää. Oikeastaan lisää tarvitaan vain halua löytää esineitä hajun perusteella etsien. Kannustan siis kavereita etsimään entistä pienempiä esineitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti