maanantai 4. maaliskuuta 2013

ID jälki - hajuerotteluradan alkeet

Ohops, olempa vähän jäljessä kirjauksissa... 22.2 keskiviikkona oli toinen ID kurssikerta. Sillä kertaa tarkastettiin miten koira ottaa hajua ja aloitettiin tunnistusradan alkeita ensin yhdellä ja sitten jopa kahdella purkilla. Me oltiin koko ryhmä niin taitavia :)

Kessi oppi hajun oton muutamalla treenillä. En osaa sanoa nuuhkuttaako se vieläkään oikeasti, mutta kuono uppoaa purkin suulle eikä kieli enää käy. Joten tällä mennään hetken aikaa. Kestoa rakennellaan vielä pikkutreeneillä jonkun kerran. En halunnut treenata liikaa, ettei Kessi jää liikaa kiinni pelkkään purkin tökkimiseen. Sattumalta olin ottanut mukaan ilmaisun alkeita eli pidin purkkia sen verran alhaalla, että Kessi meni luonnostaan maahan. Päästiin siis heti jatkamaan.

Aluksi otettiin radalle yksi purkki, jossa oli saman henkilön haju kuin antohajunakin käytettiin. Tarkoituksena vain, että koira hoksaa lähtä suoraan radan purkille luvasta/käskystä. Tämä oli teknisesti ohjaajalle jo vähän haastavampi. Piti olla käsissä makupaloja ja piti palkata antohajun nuuhkuttamisesta. Sitten olisi pitänyt ehtiä laittaa purkki käsistä pois ja lähettää koira radalle eli sille ainoalle purkille. Ja lopuksi olisi vielä pitänyt ehtiä palkkaamaan sen ratapurkin päältä. Eikä nameja olis saanut tiputella radalle, kuten eräs tais tehdä. Ohjaajasta huolimatta tää oli Kessille helppo.

Joten lisättiin samoin tein toinen purkki radalle. Purkissa oli samanlainen harso kuin 'oikeassakin', mutta sitä harsoa ei oltu hajustettu. Purkkeja lisätään heti, ettei koira jää liikaa kiinni yhteen purkkiin. Ja kun hoksaa kaks niin heti kolmatta kehiin. No, ensimmäisellä kerralla Kessi ei huomannut tyhjää. Toisella kerralla Kessi 'kiinnittyi' tyhjään eikä meinannut millään lähtä jatkamaan. Joka kerta lopuksi irrotti tyhjästä ja kohdensi hajuun. Joten siihen äkkiä palkka. Eihän se vielä tajunnut sen hajun merkitystä, mutta ehkäpä pikkuhiljaa.

Heti samalla viikolla sunnuntaina oli Hormilan Ilkan erittäin kattava luento hajuerottelusta, hajutunnistuksesta ja tunnistusjäljestä. Saatiin paljon hyvää pohjatietoa.

Harjoiteltiin hiihtolomalla pari kertaa. Välillä jo oletin pieniä hoksaamisen alkeita, mutta sitten ne meni ohi. Ehkä Kessillä kuitenkin vilahti niissä tilanteissa jotain ajatuksentynkää oikeaan suuntaan. Parin treenin saldona työskentely on rauhoittunut eikä Kessi yritäkkään purkkien härkkimistä. HyväHyvä. Samoin Kessi vaihtaa purkkia heti, jos en kehu. Ensimmäisellä kerralla mielestäni vilahti oivallus, kun Kessi luopui tyhjästä lähes heti ja vaihtoi oikeaan. Tämän hetken tilanteessa Kessi luopuu myös oikeasta, jos en heti kehu. Pitänee kysyä viisaammilta neuvoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti