tiistai 26. maaliskuuta 2013

Positiivisia tokotreenejä

Meillä on ollut tässä parin päivän tokorypistys. Miksi treenaisin kotona, kun voin käydä treeneissä toteamassa, että homma toimii ;). No ei, nyt jää toista viikkoa aikaa treenata kaikkea, mitä on tehty.

Sunnuntaina aamupäivällä oli Kristan tokovalmennus. Henna oli tällä kertaa pois ja Tanja oli paikalla. Kiva nähdä Enneä työskentelemässä. Se tekeekin oikein hyvällä asenteella. Samaa haluaisin Kessiin vielä lisää, mutta ehkä se kehittyy tässä treenaillessa. Aiheena oli ruutu ja kaukot.

Ruutu: Kessille laitettiin alusta ruudun taakse, kuten ennenkin. Me ei olla treenattu ruutua ollenkaan varmaan puoleen vuoteen. Hyvin muisti ja eteni alustalle. Hihkaisin 'jes' aina kun Kessi oli ruudussa. Tosiasiassa hihkaisin juuri kun Kessi oli ruutunauhalla. Tähän tarvii kiinnittää tosi paljon huomiota, etten vaan opeta sitä reagoimaan nauhaan. Nyt jo nähtiin reaktio. Tehtiin samaa harjoitusta niin, että ruutunauhat vedettiin yhteen. Opetettiin siis vain yhden nauhan ja yhtien merkkien välistä menoa. Kessi tekee hyvällä vauhdilla, ei täysillä, mutta varmasti ja koko ajan reippaalla laukalla. Tuosta vauhdista sen on vielä hyvä pysähtyä. Kunhan tulee sulaa ja aletaan itsekseen treenaamaan ulkokentillä niin otamme tämän taas ohjelmistoon.

Kaukot: Tehtiin kaikkia vaihtoja muutama toisto. Tarvii vielä paljon vahvistusta ettei liikkuis. Kessihän asettelee aina takajalkojaan. Epäilen, että tämä johtuu se epätoivoisen huonosta istuma-asennosta. Ettei se oikein pysty parempaan kun ne jalat ei vaan asetu alle kunnolla. Tarvii seurata ja testailla koiran luonnollisille liikeradoille sopivin taso. Tingitään sitten mahdollisista pisteistä.
istu-maa on hyvä. Suurimmaksi osaksi heittäytyy maahan. Korjaa helposti takasten asentoa maassa.
maa-istu saisi olla napakampi. Nousee asteittain. Tämä liittyy selvästi istuma-asentoon eli jos istuu oikein (mitä ei yleensä ikinä tee) pääsee nousemaan napakasti, muuten ei.
maa-seiso nousee 'sahapukkiasentoon' eli etu- ja takajalat jää kauas toisistaan. Nostaa yleensä jompaa kumpaa takasta (yleensä vasenta), korjaa jalan asentoa.
seiso-maa aika hyvä hissiliike. Tässäkin korjaa maassa takaset alleen paremmin. Tarvii huolehtia, että menee riittävästi taaksepäin sahapukkiasennon takia.
istu-seiso tarkoitus on tulla etusilla eteenpäin. Aika kivasti toimiikin. Saa olla tosi tarkkana, ettei siirrä takasiaan. Korjaa tässäkin toisen takajalan asentoa paremmin alle.
seiso-istu peruuttaen taaksepäin. Ja taas, saa olla tosi tarkkana ettei peruuta takasilla. Vaikka ajatus sais ollakin vahvasti taaksepäin.

* * * * * *

Sunnuntaina iltapäivästä oli Annukan BH kurssi. Aiheena paikallaolo ja seuraamisen matka.

Paikallaolo: Kessi oli ensin paikallaolossa ja olin siihen selin, matkaa ei ollut kuin muutama metri. Kurssikaveri piti Kessiä silmällä eikä selän takana tapahtunutkaan juuri mitään. Seuraamisvuorossa ollut koira kävi mun kohdalla asti eikä Kessi ollut kauhesti reagoinut. Kävin palkkaamassa. Olis pitänyt muistaa, että liike tarvis aloittaa ikäänkuin alusta. Nyt lähti ensin perään. Teki toisen tosi hyvän pätkän kun jätin huolellisemmin. Aikaa saa kasvattaa vielä paljon ja etäisyyttä. Tarvitaan varmuutta, tämä oli oikein hyvä harkka meille.

Seuraaminen: Annukan mielestä meidän seuraaminen viimeksi oli niin hyvää, että kasvatetaan nyt 'reilusti' matkaa. Eli seurautin melkein 10m suuntaansa. Jos sitäkään... Ensimmäisellä kierroksella palkkasin kerran mennessä ja kerran tullessa. Vasen käännös onnistui hyvin. Toisella kierroksella palkkailin useammin ja yks palkka sattui hankalasti juuri käännökseen. Ja kolmas kerta luonnollisesti kokonaan ilman palkkaa, vasen käännös oli jo aika kömpelö. Tästä huomaamme, että matkaa olis hyvä lisätä. Taisin kuitenkin kävellä vähän lyhemmällä ja aktiivisemmalla askeleella kuin ennen. Koska huomasin yksissä omissa treeneissä, että Kessi tekee tosi nättiä seuraamista hitaassa vauhdissa, joten käytänpä sitä hyväkseni. Ja jospa meidän yhteinen seuraamisrytmi olis hitaampi kuin mulla edellisten kans. Tarvii kokeilla. Eikä Annukka kommentoinut mitenkään, että olisin kävellyt liian hitaasti. Seuraaminen oli kuitenkin nyt oikein kivan oloista, Kessi kulki mukavasti pikkasen etukenossa (tätä on haettukin) ja koko ajan kontaktissa. Treenikaverikin kommentoi, että oikein hyvän näköistä :). KivaKiva, tästä on hyvä jatkaa.

* * * * * *

Ja maanantaina oli ensimmäistä kertaa 'normaali' tokotunti. Kiva kelpie-painotteinen ryhmä ja sattumalta myös BH kurssilta tuttu rotikka. Aiheena kaukot ja luoksetulo.

Kaukot: Eipä olla ehditty treenata kuin kerran maa-istu nostoa ruokakupilla. Kotona huomasin, että jos Kessi makaa kunnolla jalat supussa ja nousee istumaan 'oikeanlaiseen' asentoon niin nousu on napakka. Mutta kun Kessi haluaa yleensä nousta siihen omaan ylileveään perseenpäälle istuvaan tyyliinsä.

Tehtiin nyt muutama istu-maa-istu vaihto ja saatiin pari seminapakkaa istumista. Heitin namin, kokeilin saisko nousuun napakkuutta sillä. Tarvis heittää vielä enemmän pään yli selän taa. Sais ehkä vähän lisänapakkuutta. Istu-maa oli nyt hyvä ja lennokas heittäytyminen. Autoin pari kertaa ihan namikädellä.

Toisella kiekalla kokeiltiin maa-seiso-maa vaihtoja. Ei uutta edelliseen treeniin verrattuna.

Luoksetulo: Otin ensimmäisen sivulle asti. Kessi tuli hyvällä vauhdilla, mutta vilkuili ja jopa hypähteli voimakkaasti palkkapuolelle. Olettaisin, että tästä näkee mun heittokäden tarkkuuden... Tuli sivulle asti hienosti. Palkkasin namilla. Otettiin toinen, mutta tässä lähti ensimmäisellä jätöllä perään. Toisen odotti, mutta oli rauhoitellut selvästi ja koko ajan. Tarvii muistaa harjoitella enemmän tuota jättöä eri tilanteissa. Tämän palkkasin suoraan lelulla.

Paikallaolo: Luoksetulon yhteydessä otettiin toisella sivulla paikallaoloa. Olin aika lähellä Kessiä ja palkkasin paljon. Siinä kuitenkin silmien edessä leikittiin ja juostiin edestakas.

* * * * * *

Kokonaisuutena tästä treenikimarasta jäi oikein kiva ja positiivinen olo. Ai niin, Kessi oli vielä sunnuntain rally-jatko ryhmässä stuntkoirana. Yhdellä kurssilaisella oli oma koira loukannut itsensä. Kehui lopuksi, että olipa asiat helppoja osaavalla koiralla. Kiva oli nähdä, että Kessi toimi oikein kivasti vieraalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti