perjantai 15. helmikuuta 2013

ID jälki - kuono purkkiin

Ensimmäinen kerta ID jälki-kurssilla. Vetäjänä toimii Satu Välimäki ja Ninnu.

Henkilökohtaisesti enemmän jännitti etukäteen, miten me Kessin kans suoriudutaan paikalle bussilla. Selviydyttiin ja oltiin vielä ajoissa. Kelpie naukui ensimmäisessä bussissa kaikki rymähdykset ja yritti ulos joka oven avauksella ja ikkunasta piti päästä katsomaan kuka bussista poistui. Vaihto keskustassa ja oltiin puoli tuntia etuajassa paikalla. Hienosti meni kokonaisuutena. Aika helppoa matkustamista, mutta kestää noin tunnin (vrt autolla 15min). Hallilla Kessi majoittui häkkiin. Kyllähän se sielläkin naukui kun valot sammutettiin, mutta muuten käyttäytyi kohtuullisesti.

Kurssi aloitettiin Satun luennolla. Käytiin läpi koiran fysiologiasta aiheeseen liittyviä perusteita ja hajumaailman perusteita. Tarkemmin nämä tulevat myöhemmin Ilkka Hormilan luennolla. Omien koiren kans tehtiin nopea purkkiharjoitus, jotta ensi kerralla päästään suoraan asiaan purkkiradalle. Tarkoitus on, että koira oppii ottamaan hajua purkista. Aluksi vahvistetaan mekaanista avoimen purkin nokkasua. Jossain vaiheessa koirat oppii yhdistämään siihen nokkasuun, että se purkkihan haisee jollekin. Kessi osas nokkasun sienikoira kurssin ajoilta ja muutamalla toistolla siihen saatiin jo kestoakin. Tarvii vaan olla tarkkana, ettei koira varasta lappua. Muutamalla viimeisellä toistolla Kessillä hampaat kilahteli lasin reunaan ja kieli kävi aika syvällä. Tähän tarvii kiinnittää huomiota kotitreeneissä ettei pääse enää vahvistumaan. Kotona harjoitellaan kestoon mukaan nuuskimista. Pitäis osata odottaa niin, että lasi huurtuu.

Olen nyt hauskuttanut työkavereita pyytämällä hajunäytteitä, että päästään kotona jatkamaan treeniä. Vähän tuntuu hifistelyltä purkkien pesu ja lappujen käsittely ja säilytys. Ymmärrän kyllä, että koira erottaa hyvin pienet hajujäämät, mutta silti. Kaikkihan siinä purkissa ja lapuissa haisee: pesuaine, sisäilma (kotona kun ollaan), mun käsittely (vaikken lappuihin käsin koske). Lisäksi tarvii jostain miettiä viileää säilytystilaa siten, että kaikki tarvittava olisi kuitenkin kohtuullisen helposti treeniin käytettävissä.

Kotona ensimmäisessä treenissä Kessi nuuskutteli kovasti purkin ulkopuolella. Tarvii seurata sulkeeko se nokkansa aina kun kuono on purkissa kiinni vai alkaako se haistella myös silloin. Olettaisin, että Kessi oppii hyvin äkkiä itse arvioimaan etäisyyden purkkiin/pussiin, kunhan hoksaa miksi sitä hajua otetaan. Jatkamme harjoittelua. Kaikki muu onkin tauolla nielutulehduksen takia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti