perjantai 15. maaliskuuta 2013

ID jälki - hajuerottelua ja esineilmaisun alkeet

Jes, ehdittiin yhdelle ID kerralle kahden treenitauon välissä :). Kessin silmä operoidaan maanantaina, joten eipä tarvi taas hetkeen suunnitella tekevänsä mitään. Paitsi silmäpuolet voi kuulemma hyvin harjoitella esineilmaisua, siihen ei silmiä tarvita. Tietenkin vain, jos Kessi ei ole tosi kipeä. Tulipahan tehtyä hieno treenisuunnitelmakin. Otamme sen käyttöön kunhan terveys antaa myöten.

Meillä oli korvaustreenit ja kun tulin paikalle kävi ilmi, että muut olivat jo koiransa treenanneet ja enää oli Kessi jäljellä. Hain heti koiran halliin, että se ehtii vähän rauhoittua sillä aikaa kun keskustellaan miten meillä kotitreenit on edenneet ja mitä aiotaan tehdä hallissa. Kessillä on selvästi luontainen vireensäätelykyk. Viimeksi samassa hallissa BH kurssilla virettä ja vauhtia riitti pitkälle treeniin. Nyt kun se näki purkkiradan niin se rauhoittui hetkessä. Toki vaikuttaa se, miten itse käyttäydyn eli en tietenkään tällä kertaa kehunut ja innostanut riekkumisesta. Kuitenkin, hienoa kun koira on samoin tein asian ytimessä eikä tarvi temppuilla, että se osaa rauhoittua tilanteen vaatimalla tavalla. Tai no, tokossahan mun tarvis temppuilla, että sen saa pidettyä korkeammassa vireessä...

Jatkettiin purkkirataharjoituksia ilman häiriöhajuja. Ensin muutaman kerran kolmella purkilla. Ei saa ahnehtia eli kehu heti kun koira pistää kuonon oikeaan purkkiin radalla. Palkka purkin päältä useampaan kertaan, että saadaan kestoa luotua. Kun nämä onnistuivat tosi hyvin niin lisättiin neljäs purkki. Kessi meni kierroksen kolmella purkilla, mutta toisella kierroksella hoksas neljännenkin. Lisään siis omiin harjoituksiin neljännen (ja ehkä viidennenkin, jos ehdin ennen ens kertaa). Muutama toisto neljällä ja nekin onnistuivat. Ensimmäiset toistot tehtiin purkkiradan päästä ja pari viimeistä radan sivulta. Ihan vaan, ettei jäädä toistamaan kaavaa vaan saadaan jotain muutosta harjoitukseen. Kessi työskenteli ihanan rauhallisesti ja tarkkaavaisesti. Se selvästi keskittyi täysillä. Hieno kelpie!

Uutena häiriönä oli kuvaaja Sanna Kailanto. Sanna makoili radan päässä ja ihme kyllä Kessi ei reagoinut tähän häiriöön mitenkään. Yleensä kaikissa muissa tilanteissa olettaisin, että Kessi kävis vähintään kerran nuolemassa kameran linssin, mutta nyt ei mitään. Ihailtavaa keskittymistä.

Kaikki kuvat ovat Sannan ottamia. Tässä sama purkkirataharjoitus kuvina:


Hajun anto. kuva: S. Kailanto


Oikean purkin varmistus.
kuva: S. Kailanto
 
Kehuit! Anna siis palkkaa HETI!
kuva: S. Kailanto


Ahnepossu palkataan.
kuva: S. Kailanto

Tällä kertaa aloitettiin myös esineilmaisun alkeet. Nämäkin oli meille tuttuja harjoituksia kanttarellikurssin ajoilta. Maahan varisteltiin kourallinen pieniä metalliesineitä, joita koiran tuli huomioida mutta EI ottaa suuhun. Kylläpä kysyttiin taas ohjaajalta nopeutta. Saatiin onnistuneita toistoja. Ja sitten niitä, joissa esine lennähti jonnekin, kun en ehtinyt ajoissa paikalle. Makupala annettiin esineen päältä ja samalla otettiin samalla kädellä kyseinen esine pois. Ja sehän onnistui minulta ja jopa ihan jouhevasti! En olis uskonut :).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti