maanantai 11. maaliskuuta 2013

BH kurssi - intopiukee vinkukelpie

Kessi on ollut juoksun loppuvaiheilla melkoinen vinkukelpie. Se vinkuu ja kitisee ja välillä jopa ulvoo. Lähinnä kotona, mutta monesti myös hississä. Onneksi ei muualla. Tosin, meillä on ollut treenivapaa viikko. Sunnuntaina BH kurssin jälkeen Kessi lepäsi ihan rauhassa. Näköjään kotona turhien temppujen opetus naksulla+kosketuskepillä ei käy treenistä. Eikä edes ne pari hajuerotteluharjoitusta, jotka on tehty.

Sunnuntaina oli BH kurssin toinen kerta. Aikatauluepäselvyyden takia ensimmäisen puoli tuntia piti Mika. Aiheena rauhoittuminen, motivaatio ja vire. Mikan ajatuksen mukaan koira olisi 'normaalitilassa' rento ja reagoimaton eli se vaan odottelis rauhassa silloin kun ei mitään tapahdu. Sen ei siis tarvisi kytätä ohjaajaa ja olla koko ajan valppaana. Ja sitten ohjaajalla olis joku merkki tai tapa tai toiminto, jolla saadaan koira nousemaan tekemisen vireeseen. Koiran tulisi olla koko tekemisen ajan aktiivisesti suuntautunut ohjaajaan eikä sen kuulu lähtä hifistelemään omiin hajumaailmoihinsa pienien taukojen aikana. Ajatus ostettu, tarvii vähän miettiä toteutustapaa Kessin kans.

Meitä ohjasi sitten Annukka, kuten ohjelman mukaan pitikin. Oikein napakka ja kiva pikkutreeni. Kelpie meinas haljeta innosta kun otin sen autosta. Siis jo aloituksen ajatus oli ihan eri kuin viime viikolla. Sisällä se hyppi ja poukkoili, mutta pääasiassa minun suuntaan. Hyvä! Mulla oli loppupalkaksi ruoka purkissa ja näytin sen Kessille ennen aloitusta. Pari ensimmäistä sivulletuloa suuntautuikin enemmän purkkia kuin minua kohti, mutta kyllä se kohta tottuu. Ja parista ensimmäisestä vapautuksesta lähti purkkia kohti, mutta kyllä se siihenkin kohta tottuu. Lisäksi näissä kaikissa Kessi haki kuitenkin lupaa multa eli ei kytännyt purkkia vaan mua. Hyvä näin. Laitoin Kessin keskustelujen aluksi maahan ja palkkailin kontaktista. Koska olipa hienoa, kun koira kytti koko ajan minua! Vähän niinkuin ennen vanhaan oikeiden koirien kans tehdessä.

Harjoituksena tehtiin ensin kontaktia perusasennossa, sitten kontaktia perusasennossa häirittynä (ihmisiä käveli ensin sivulla ja sitten myös takana) ja vielä ihan lopuksi vielä enemmän häirittynä (takana käveli ihminen, vieressä teki ihminen kyykkyjä ja yks vielä heitteli leluja). Oikein hyviä kaikki! Annukka naksutteli niin mun ei tarvinnut kytätä Kessiä. Kotakti pysyi hyvin ja Kessi oli kivan aktiivinen minun suuntaan.

Välissä tehtiin seuraamispaikkaantuloharjoitusta siten, että heitin namin ja kun Kessi kääntyi takaspäin niin sanoin 'sivu' ja lähdin kävelemään poispäin. Pari ekaa Kessi vähän ihmetteli ja tuli perään aika varovaisesti. Muutaman jälkeen hoksas jutun ja tuli jo ihan kivalla vauhdilla. Näissä siis palkka on valmiiksi kädessä ja koira saa sen heti, kun ilmestyy seuraamispaikkaansa.

Innostuin myös selittämään teoriaani siitä, että seuraaminen on huono, koska palkka ei tule oikein eikä saa koiraa korjaamaan oikeaan suuntaan. Otettiin pari pidempää pätkää ensin ilman palkkaa ja sitten välipalkoilla. Kentän laidalla oleva purkki oli vaikeahko ohitettava, mutta muuten oikein kohtuullista. Annukan näkemyksen mukaan Kessi ei ahdistu palkasta eikä väistä sitä eikä siinä ollut muutakaan epämääräistä. Sen sijaan Kessi käy vähän kauempana syömässä palkkansa ennenkuin palaa seuraamiskohdille. En tykkää tästä, mutta en ole varma voiko sille oikein mitään. Esittelin myös pätkä heittelemällä palkkaamista. Luonnollisesti iski demoefekti eikä ykskään palkka tipahtanut ajattelemallani tavalla suoraan koiran suuhun. Siihen ei tainnut tulla juurikaan kommenttia, en ainakaan muista. Paitsi se, että tarvii aina huolehtia palkan suunta ja paikka.

Tuo viimeinen isoimmilla häiriöillä tehty kontaktiharjoitus tehtiin koko setin viimeisenä ja lopetin treenit siihen. Kessi ei enää ihan muistanut purkkia, kun lähdin itse kohti purkkia niin se ei pyrkinyt edelle. Hoksas kyllä vähän ennen perille pääsyä. En tehnyt enää paikallaoloa, nämä treenit oli oikein hyvät näin. Jäi sekä koiralle että ohjaajalle parempi mieli :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti