perjantai 28. joulukuuta 2012

Agia Oulussa huippukoutsin opissa

Päästiin Oulussa agin puolivuotiskatsaukseen huippukoutsille. Toiset vaan osaa sanoa asiat paremmin kuin toiset. Ja erottaahan senkin, kun koutsia oikeasti kiinnostaa miten onnistuu ja miltä yhteistyö näyttää.

Harjoitus oli meille oikein sopiva. Jäin kiinni helpoista ohjausongelmista ja palkkaukseenkin saatiin hyviä ja helppoja ohjeita. Näillä on hyvä jatkaa juhannuksen tsekkiin asti. Yhteisymmärryksessä todettiin, ettei olla ihan vielä kisavalmiita. Mutta hyppyradalle vois jo mennä. Tarttee harkita...

Ihan alkuun otettiin kepit erikseen. Kessi hakee jo ihan vähän omaa liikettään ja tätä tukemaan olen käyttänyt vinokeppejä ihan pienellä vinoudella. Mutta mä hoen koko ajan, muka kannustan. Tosiasiassa estän Kessiä löytämästä omaa rytmiään. Hyvää tietenkin se, että jopa koutsi kuulemma haki jalkoihin samaa rytmiä. Kannustus oli siis loistavaa ;). Tästä tulee nyt kuitenkin pyrkiä eroon. Ja kun kokeiltiin, etten koko ajan hoe, niin ei se hiljaisuus ja ajoittainen 'rytmitön' kannustus ainakaan huonontaneet Kessin suoritusta. No sitten palkka. Tarvis avustajan, joka heittää lelun eteen. Ja joka malttaa odottaa, että Kessi varmasti pujottelee loppuun asti. Ja ohjaaja sitten muistaa, ettei ala hurraamaan ja taputtamaan viimeisessä välissä, koska tarkoitus olisi saada koiran koko huomio eteenpäin suorituksen loppuun asti. Tai sitten opettan Kessin pujottelemaan loppuun asti, vaikka maassa on etupalkka.

Harjoituksessa oli paljon hyppyjä, putki ja kepit. Sovittiin, että jos saadaan helpompi harjoitus kunnialla läpi kohtuumäärällä toistoja tai korjauksia, niin kokeillaan pätkä vaikeampaakin. Tähän päästiin. Koska mielikuvissa radanpätkät menee iloisesti sekaisin niin kirjailen vain yksittäisiä hyviä pointteja.

Takana leikkaaminen: Jää koiran taakse, oikeasti. Älä yritä ehtiä taakse lähelle. Ohjaa kuitenkin, siellä takanakin. Tarvittaessa ohjaa vähän voimakkaammin ja käytä vastaista kättä. Muista hidastaa ajoissa ennen leikkausta, ettet työnnä koiraa vauhdin takia esteen ohi. Useampi sössikierros, pari ihan ok yritystä. Kelpie menee minne käsketään, edelleen. Napakka pikkumerkki ('Ke') juuri ennen hyppyä, aika voimakas veto (vastakkainen käsi parempi) ja avaus seuraavalle esteelle heti kun Kessi korjaa linjan. Tää on ihan helppo jopa mun mielikuvissa. Kroppa ei vaan mene ihan sinne minne luulen ajattelevani.

Tiukka kääntäminen valssilla: Tee se valssi ajoissa, että koiralla on mahdollisuus lukea suuntaa etukäteen. Ohjaa esteelle, vaikka lähdet tekemään valssia. Koiralle jää mahdollisuus ymmärtää, että myös se viereinen hyppy tulisi suorittaa. Onnistuessaan sain tästä Kessin kääntymään tosi nätisti kepeille.

Lopuksi oli tiukka käännös hypyltä putken toiseen tässä tapauksessa vaikeampaan päähän. Kun se toinen pää oli tyrkyllä ja siihen oli menty jo monta kertaa. Olipa hankalaa. Monta kertaa tultiin niin vauhdilla etten ehtinyt takaa edes yrittää kääntää siihen hypylle, olinpa vähän jäljessä. Livahti suoraan putken väärään päähän (johon saatoin vähän ohjatakin). Muutama ihan kohtuullinen takaaleikkaus, jossa Kessi suoritti esteen oikein, mutten itse ehtinyt poispäin kääntämällä kääntää ajoissa. Ja sitte pari onnistuneen oloista sinnepäin toistoa...

Kepit muuten onnistui sekä valssista edestäpäin että edeltävälle hypylle päällejuoksu + sylkkärityyppinen kääntö kepeille. Ei huonosti. Oikeastaa tosi hyvin meidän tasoon nähden. Tässäkin piti muistaa pitää ohjaus päällä loppuun asti.

Tehtiin lopuksi erikseen keinuakin. Halusin näyttää, että onkohan Kessin kuopimistapa kuinka vakavaa. Mutta se mitään kuopinut tällä kertaa. Muutaman toiston jälkeen ihan vähän. Ei edelleenkään jakseta kiinnittää siihen huomiota. Kessi teki ekalla hienon keinun ja heti tokalla tuli pois kesken. Tehtiin kuitenkin muutamia ihan hyviä toistoja. Keinun kans tarvii alkaa ottamaan paljon enemmän variaatiota. Ei siis riitä, että menee kumpaankin puolta keinua. Tarvii alkaa jättäytymään jälkeen tai enemmän sivulle. Sama koskee kaikkia kontakteja. Kessi lukee pysähtymiskohdan minusta ja jos olen takana niin eipä yleensä pysähdy oikeaan kohtaan. Keinulla tämä on tärkeää muistaa, että Kessi oppii etenemään loppuun asti itsenäisesti.

Parasta koko hommassa: Kessi on selvästi edistynyt :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti