torstai 13. kesäkuuta 2013

Avointa palkkaa

Keskiviikkona TamSKin treeneissä vetäjänä oli jälleen Piia Karinen. Hienot treenit. Saatiin itse valita mitä tehtiin. Piialla oli ehdotuksena palkkaamattomuus ja kisapalkkaus. Tartuin tähän ja jatkettiin viime treenien linjalla eli miten motivoida mun koiraa ja pitää motivaatiota yllä myös suorittaessa.

Aluksi tein itsenäisesti pari toistoa hyppyä alustalle. Tän Kessi osaa ja tää on kivaa. Jää tosi kivan näköisesti odottamaan top käskyllä alustalle. En ottanut ilman alustaa kertaakaan. Kerran en antanut pysäytyskäskyä, kehuin ja kutsuin sivulle. Mikä mahtava sivulletulo! Vielä toisto alustalle ja sinne pysäytys + palkka. En muistanut palkata palloilla. Ehkä muistan joku kerta.

Ohjattuna avointa palkkaa ja kisapalkkausta. Otin siis esille avoimen kissanruokapalkan. Jätin kaiken muun rekvisiitan siihen palkan viereen eli mulla ei ollut kentällä mukana yhtään mitään erillistä palkkaa. Sitten kokeiltiin, missä vaiheessa koira luopuu avoimesta palkasta eli ei yritä karata sinne. Ensin noin 4 askelen seuraamiskaavio. Hyvä suoritus ja kiva motivaatio. Kiitos, jes kehu ja äkkiä kutsulla koira takas, ettei ehdi palkalle :). Kyllä lähtikin liukkaasti. Hyppi kyllä vasten (kokeillaan tätä kisapalkaksi) kun vähän yllytti, mutta koko ajan sai tarkkailla ettei karkaa... Mentiin ihan vähän kauemmas ja otettiin sivuttain noin 2m luoksetulo. Hieno suoritus, hieman vajaa sivulletulo. Kiitos, jes kehu ja äkkiä kutsulla koira takas, ettei ehdi palkalle :). Lähti ihan yhtä liukkaasti kuin ekalle, muttei yhtä kauas. Ehkä siinä oli jo vähän ajatusta. Taas joutui tarkkailemaan, että saa koiran pidettyä käsissä. Innostui pariin päällehyppyynkin.

Ei vielä riitä, mentiin siis vähän kauemmas ja tehtiin liikkeestä maahanmeno. Pari askelta seuraamista, käsky ja pari askelta jättö. Kokonainen liike tämäkin ja suorituksena oikein hyvä. Kiitos, jes kehu ja äkkiä kutsulla koira takas, ettei ehdi palkalle :). Siis ei ole totta, edelleen lähtee liukkaasti, mutta ei kuitenkaan yhtä kauas. Palaa hyvissä ajoin takas hyppimään vasten. Ei vieläkään riitä, mutta aletaan jo lähestyä ajatusta. Uutta liikettä kehiin, nyt tehtiin liikkeestä seisominen. Ei seisonut ekalla käskyllä, mutta nostin vaan ylös. Tässä ei nyt treenattu itse liikkeitä vaan asennetta. Paluussa Kessi lähti kääntymään avointa palkkaa kohti. Palautin vaan alkuperäiseen asentoon ja jatkettiin siitä. Suoritus nyt ei päätä huimannut, mutta saatiin jotain, mistä kehua. Kiitos, jes kehu ja kutsulla koira takas. Ei kuitenkaan enää lähtenyt läheskään niin liukkaasti kuin aluksi. Mutta ei edelleenkään riittänyt. Vielä käskytettynä hieman pidempi pätkä seuraamista, muutamalla käännöksellä. Kiitos, jes kehu ja enää tuli pieni kieppi palkalle päin. Ehkä toi kieppi oliskin Kessille kiva kisapalkka. Ilman käskyä tietty. Kehuin ja sain hyppimään vasten. Vaikka edelleen oli koko ajan hieman lähdöillään avointa palkkaa kohti, niin nyt oli jo riittävästi ajatusta muakin kohti. Joten tästä vihdoin vapautus avoimelle palkalle. Tarvii vaan olla tosi tarkkana, että vaatii oikeasti suorittamaan palkan eteen. Asenne koko treenin ajan oli loistava. Varsinkin kun Kessi ei saanut ihan mitään muuta palkkaa kuin sen kissanruuan avoimesta rasiasta.

Itse uskon, että Piian viime kerran neuvo leikistä avoimen palkan eteen on auttanut meitä ainakin yllättävän paljon. Kessi jotenkin leikkii paremman tuntoisesti ja on aktiivisempana muutenkin. Vaikken ole treenannut kuin muutaman kerran. Pistää miettimään, miten tilanne saattais vielä parantua, jos oikeasti treenais tänkin asian haltuun. Ainakin on ajatuksia, mitä vois tehdä. Ja pelimerkkejä, joilla käydä vaihtokauppaa koiran kans. Ei huono tilanne.

Otin vielä itsenäisesti pari kierrosta leikkiä avoimella kissanruokapalkalla. Kessi lähtee heti tavoittelemaan patukkaa. Vielä ei heti leiki kunnolla, mutta ei kestä kauaa, kun leikkii jo tosissaan. Tosin jos mulla lipsahtaa jes, niin on heti lähdössä palkalle. Tein nyt niin, että sanoin vaan neutraalisti vapaa ja kupille. Katotaan yhdistääkö joskus...

Otin myös noutoa. Ensin pelkkä heitto ja siihen palkkaus lelulla kun ei lähdekään. Mutta kun vihulainen ehtii lähtee vapautuksesta kapulalle eikä leikkiin. Pitää ihan kutsua pois ja leikittää. Ei enää leikkinyt yhtä intensiivisesti kuin aiemmin. Otin vielä toiston tätä ja yritin olla lelun kans tarkempi, mutten onnistunut kovin hyvin. Hetken leikin päästä otin uudestaan sivulle ja lähetin hakemaan kapulan. Hienosti irtos, juoksi ensin kapulan ohi, mutta reagoi kapulaan heti kun sen huomas. Palautus ei taas napsahtanut ihan sivulle asti, mutta ei haittaa. Hallittu kokonaisuus ja siitä kissanruokaa taskupurkista. Otetaan joskus muulloin tuota palautusta erikseen.

Naksuttelin aikani kuluksi puun kierrosta muutaman kiekan.

Ihan loppuun otettiin luoksepäästävyys ja paikallaoloa 5min. Luoksepäästävyydessä laitoin avoimen palkan selän taa. Eikä Kessi kärkkynyt sinne kuin aluksi kerran. Otti kontaktin kouluttajaan, mutta ei yrittänytkään nousta vastaan. En edes muistuttanut istu-käskyllä. Hienoa! Heti kun kouluttaja oli poistunut päästin takapalkalle. Tässä pitänee pitää mielessä vaihdella palkkausajankohtaa. Muutoin pikkukelpie saattaa keksiä karata (keksinee asian viimeistään jossain kisoissa). Istutin Kessiä sivulla kisanomaisesti paikallaoloon asti, palkkasin makkaralla pari kertaa. Maahanmeno oli huono ja Kessi jäi jotenkin tosi kyyryyn asentoon. Koska oli tulossa pitkä paikallaolo meidän mittapuulle niin jätössä käännyin takas ja nostin koiran. Siitä uus maahanmeno (ei sivulla) ja nyt asento olikin parempi. Tämä siksi, ettei tule huonon asennon takia liikkumista. Pitää ottaa tuo sivulla maahanmeno tarkempaan treeniin jossain vaiheessa. Olin koko ajan koivun takan. Kyllähän Kessi mut näki, mutten ollut ihan sen edessä kyttäämässä. Muutaman kerran huomautin äänellä maan haistelusta. Loppuajasta meni jo paremmin. Ehkä nää pitkät paikallaolot on sopineet meille, koska mielestäni Kessi on nyt rauhallisempi kuin aiemmin. Vaikka siinä ympärillä pörräs mäkäröitä tmv pikkuelukoita. Tai sitten parannus johtuu siitä, että asiaa on treenattu nyt edes vähän. Tästä maahan palkkana kissanruokaa purkista. Treenataan sitä ylös nousemista sitten joskus.

Mukavaa saada palautetta, että koira oli jo kentälle tullessaan ihan eri näköinen kuin viimeksi pari viikkoa sitten ja että nyt oli motivaatio ja yrittäminen kohdillaan :D. Ai että, näillä jaksaa pitää pieniä taukojakin, kun motivaatio taas seuraavan kerran lähtee laskuun. Jommalla kummalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti